Útmutató a Rakuten Viki használatához

2023.10.18

Avagy hogyan csalogassuk elő a magyar nyelvű feliratokat?

Az első lépés, hogy a fordítók által megadott linken keresztül átjuthatunk a Rakuten Viki oldalára. Mivel ez az oldal ázsiai sorozatokkal foglalkozik, és a világon szinte bárhonnan elérhető, a legfontosabb tudnivaló, hogy amikor belépünk az oldalra, mindent angol nyelvű felirattal találunk meg. Vagyis így:

Ez nagyon fontos, hiszen akinek be van kapcsolva a böngészőjében az automata fordítás, az már itt is magyarul látja a különböző menüpontokat, ami azt jelenti, hogy nála sajnos nem a fordítók munkája fog megjelenni, hanem egy hevenyészett gépi munka. (A google automata fordítása.) Épp ezért mindig kérjük, hogy kapcsoljátok ki az automata fordítót, (ha van), mert csak úgy lehet elérni a fordítók feliratait.

A főoldalon eldönthetjük, hogy regisztrálunk-e az oldalra, vagy sem. A regisztráció nem kerül pénzbe, de általa elérhetőek lesznek olyan kényelmi funkciók, hogy a program megjegyzi, hol tartottunk egy sorozat nézésében, vagy épp készíthetünk egy kívánságlistát a megnézendő műsorokból. 

A regisztráció a felső sorban, a Create Account feliratra kattintva készíthető el. 

Ez természetesen nem kötelező, enélkül is használható, csupán minden egyes alkalommal be kell írnunk a keresőbe, hogy mit szeretnénk nézni.

Ha idáig eljutottunk, a nagyítóra kattintva beírhatjuk a keresett sorozat címét, vagy épp a blogon található linkek segítségével eljuthatunk a keresett sorozat főoldalára, ami a következőképpen fog kinézni:

Így néz ki egy sorozat főoldala, még mindig angol nyelvű feliratokkal, de ettől nem kell megijedni.

Kicsivel lejjebb görgetve megtaláljátok a sorozathoz tartozó menüpontokat, amiből a nézők számára a második, az Episodes a legfontosabb.

Az Episodes feliratra kattintva előjön a sorozat összes elérhető része. Aki nem előfizető, az időnként belefuthat lakat alatt lévő részekkel, de idővel ezeket is feloldják és mindenki számára nézhetőek lesznek.

Láthatjátok, hogy itt még továbbra is angolul jelenik meg minden, és ez rendben is van, így kell lennie.

 A részeket a Rakuten Viki tizesével jeleníti meg, így könnyebben tudjátok megkeresni, hogy melyik  részt szeretnétek megnézni. A kis képek alatt egyelőre az látható, hogy EN 100%. - vagyis az angol felirat 100 %-ban készen van. 

Most jön az a lépés, hogy el kell indítani az első részt. Akinek nincs előfizetése, ilyenkor a többi kereskedelmi csatornához hasonlóan kénytelen lesz 1-2 reklámot végignézni, mire elindul a film. A film indulásával egyidőben megjelenik az alsó sorban egy menüpont.

A baloldalon lévő jelek egyetemesek, de ezek jelentését is leírom. 

Az elsővel elindíthatjátok vagy megállíthatjátok a filmet.

A második jel a következő részt nyitja meg, ha véletlenül ezt már láttátok.

A harmadik és negyedik jel a pici 10-es számmal előre vagy hátra pörget 10 másodpercet.

A kis hangszóró a hangerő beállítására szolgál.

Ezzel átértünk a jobb oldalon lévő jelekhez.

A fogaskerékre kattintva ez a menü jön elő. Ahol azt látjátok, hogy Subtitles   EN 100% - oda kattintva tudjátok megnézni, hogy milyen nyelvű feliratok érhetőek el, és ha van magyar, arra kell rákattintani, hogy az általunk készített felirat megjelenjen a film alatt. (A menüpontok továbbra is angol nyelvűek maradnak, de ezt hamar meg lehet szokni, és egy idő után már gyorsan át tudjátok állítani.)

Ha a pipa a  Magyar 100% mellett van, sikeresen beállítottátok a magyar nyelvű feliratot. (Ha azt látjátok, hogy a százalék még nem érte el a 100%-ot, hanem csak pl.: 59%,  akkor az a rész még nincs készen, dolgozunk rajta és türelmet kérünk. Amint készen lesz, közzétesszük itt a blogon.)

Akik szeretnének nagyobb betűket, vagy sötét hátteret az éppen futó szövegnek, azt is be tudják állítani ha a felső sorban a Subtitle Appearance feliratra kattintanak.

A Test Size a betűméretet jelöli, ahol a gyengébben látók egészen nagy méretű feliratot is beállíthatnak, míg a Style Types a sötét hátteret, vagy épp a sárga betűket, ki hogyan szeretné és hogyan kényelmes a filmnézés. Érdemes kísérletezni.

A fogaskerék utáni jellel szintén a sorozat soron következő részei között lehet keresgélni, hogy ne kelljen a főoldalra visszalépni, ha épp a kedvenc jelenetünket vagy egy másik részt keresünk.

Remélem, hogy az útmutató alapján mindenkinek sikerül beállítania az általunk készített feliratokat.

Ha valakinek további kérdése van, keressen minket bizalommal.

Jó szórakozást mindenkinek!